HOME ČLÁNKY RECEPTY      

Zdravé recepty

 

Batátová kaše

Přestože jsou sladké brambory, neboli batáty, již poměrně běžné, pořád se hodně málo používají. Mají zvláštně nasládlou chuť a až o polovinu vyšší energetickou hodnotu než klasické brambory. Zároveň jsou velice dobré na zažívání. Velice důležitou látku, kterou můžete v batátech najít, je betakarotén, z tohoto důvodu mají batáty oranžovou barvu. Betakarotén je látka velice prospěšná lidskému zdraví, jedná se o přírodní antioxidant pro tělo velice důležitý. Bátáty mají betakaroténu neobvykle vysoké množství, jejich konzumací proto můžete předcházet některým druhům rakoviny.

Bátáty nevynikají jen svým zdravým obsahem a oranžovou barvou, ale také specifickou sladkou chutí, kterou se pyšní díky poměrně vysokému obsahu kvalitních sacharidů. Ne každý může batátům přijít na chuť, ale vězte, že jde o opravdu příjemnou změnu oproti klasickým bramborám.

Batáty se dají upravovat stejně jako klasické brambory. Stačí je pouze uvařit ve vodě nebo z nich můžete udělat šťouchané brambory či kaši. Kaše je velice oblíbená jak u dospělých, tak i u dětí. Není pro střeva tak náročné ji strávit a tak nějak lépe se jí.

Co budeme potřebovat:

  • batáty - pro dvě osoby postačí dva velké batáty
  • mléko
  • máslo
  • sůl

Postup:

Postup je stejný jako u klasické bramborové kaše. Batáty oloupeme a nakrájíme na menší kusy. Dáme vařit vodu, kterou osolíme a batáty vaříme zhruba 15 – 20 minut. Před vyndáním batátů z vody vyzkoušíme, zda-li jdou napíchnout vidličkou nebo jestli sklouzávají. V případě, že sklouzávají, jsou hotové. Vodu slijeme a batáty rozšťoucháme šťouchadlem, v případě že si přejeme kaši naprosto bez hrudek můžeme použít mixér nebo šlehač. Přidáme tlusčí plátek másla a postupně přiléváme vlažné mléko. Batáty jsou měkčí konzistence a kaše se z nich dělá lépe. Až budeme mít požadovanou konzistenci osolíme a můžeme podávat. Hodí se k masu. 

 
   
 
 

Wellea - zásobujeme svět wellness