HOME ČLÁNKY RECEPTY      

Zdravé recepty

 

Vaječná omeleta se špenátem a sýrem

Vaječná omeleta se špenátem a sýrem je ideální večeře například po odpoledni stráveném v posilovně. Vejce vám poskytnou kýžené bílkoviny a špenát má v sobě jen minimum sacharidů, takže ideální k večeři. Zároveň jde o opravdu rychlé jídlo, a když už si budete ten špenát připravovat, můžete si zbytek dát třeba druhý den k obědu s bramborovými noky.

Co budeme potřebovat na jednu menší misku:

  • Tři větší vejce (my preferujeme vejce z chovů)
  • Olivový olej
  • Cibule
  • Strouhaný sýr do 30% tuku
  • Mražený listový špenát
  • 2 stroužky česneku
  • Smetana na vaření
  • Sůl a pepř

Postup:

Špenát dáme rozmrznout, jestliže nestíháme nebo nemáme čas, můžeme proces urychlit v mikrovlnné troubě. Připravíme si hrnec střední velikosti, rozpálíme v něm olivový olej a přisypeme nakrájenou cibuli najemno, dozlatova osmažíme a přidáme rozmrzlý špenát. Zhruba deset minut dusíme pod pokličkou a mezi tím si rozšleháme vidličkou vejce v hrnečku, přidáme sůl a pepř a vlijeme na rozpálenou pánev s olivovým olejem.

 Špenát osolíme a opepříme, přilijeme smetanu a mícháme. Špenát by měl být povadlý a spojit se se smetanou. V konečné fázi přidáme česnek. Máte dvě možnosti, buď oloupané stroužky česneku jen rozmáčknete nožem, vhodíte do špenátu a při podávání ho z hrnce vyjmete nebo je prolisujete skrz lis na česnek anebo je nakrájíte na tenké plátky a necháte chvilku povařit, aby česnek změkl a plátky byly normálně k jídlu. Mezi tímto celým procesem dáváte pozor na omeletu, asi tak dvě tři minuty před tím, než budete mít pocit, že je zdravá omeleta hotová, posypte její povrch sýrem a nechte ho roztéct.  Poté už omeletu neotáčejte. Omeletu můžete servírovat plněnou jako palačinku nebo dát špenát vedle jako přílohu.

K této kombinaci se také skvěle hodí čerstvá, zdravá,  posolená cherry rajčátka. Dobrou chuť.

 
   
 
 

Wellea - zásobujeme svět wellness