HOME ČLÁNKY RECEPTY      

Zdravé recepty

 

Lososový filet na grilu s lehkým salátkem

Losos je velice oblíbená, ale tučná ryba, je tedy potřeba nakládat s ní opatrně a velikost porce volit s rozvážností.

Na dvě porce budeme potřebovat:

  • Filet z lososa (jedna porce by měla mít cca 150 – 200g)
  • Provensálské bylinky
  • Citrón

Na salát:

  • Řapíkatý celer svazek
  • Zakysaná smetana light
  • Sušená rajčata 50g
  • Kapary
  • Ančovičky asi tak dvě tři filetky
  • Artyčoky
  • Sůl

Postup:

Nejprve si připravíme salát. Řapíkatý celer očistíme, odkrojíme konce, zbavíme ho lístků a nakrájíme na menší dílky, poté vhodíme do osolené vroucí vody a necháme uvařit do měkka. Mezi tím si nakrájíme sušená rajčata, artyčoky (nejsou nutné, špatně se shání) a ančovičky. Až se celer uvaří, slijeme ho a smícháme s již nakrájenými ingrediencemi. Poté přidáme podle chuti kapary a vmícháme zakysanou smetanu, asi tak půl kelímku, opět podle chuti. V případě, že si chcete připravit ultra dietní variantu, můžete místo smetany použít bílý jogurt. Připravený salát necháme vychladit.

Zatímco se salát chladí, rozpálíme si gril nebo použijeme teflonovou, nepřilnavou pánev, nepoužíváme žádný tuk. Filet očistíme pod tekoucí vodou a rozdělíme na dva kusy. Osolíme a opepříme, přidáme provensálské bylinky a grilujeme nebo pečeme kůží dolů. Na grilu trvá proces trochu déle, v případě že pečeme lososa na pánvi, můžeme proces urychlit a na poslední chvíli lososa otočit, vytvoří se tak křupavá kůrka. Stejně můžeme postupovat i vlastníme-li stykový gril, když do grilu lososa zavřeme, proces pečení nám to hodně urychlí. Dejte pozor, abyste lososa nepřepekli, maso je pak tužší a ani chuť není tak dobrá.

Když je losos hotový pokapeme ho citrónem a servírujeme s vychlazeným salátem. Ideální pokrm na letní večery, je lehký a při tom báječně zasytí.

 

 
   
 
 

Wellea - zásobujeme svět wellness