HOME ČLÁNKY RECEPTY      

Zdravé recepty

 

Zeleninový salát s cibulkou

Saláty jsou velice vděčné jídlo. Salátů je nespočet variací. Může jít o saláty s masem, malé přílohové saláty nebo třeba těstovinové saláty. My se teď budeme věnovat salátu večeřovému tedy salátu bez sacharidů. Určitě můžete použít fantazii a vymyslet mnoho zdravých variant. Jako jedna z nich je zdravý zeleninový salát s červenou cibulkou.

Kyselina listová je velice zdravá a zdaleka není jedinou zdraví prospěšnou živinou, kterou můžeme například v ledovém salátu či rukole najít. Rukola má například vysoký obsah vitamínu C a usnadňuje trávení. Například ve špenátu můžeme najít vitamín C, E, K, draslík, vápník či hořčík apod. Římský salát je sice spíše znám jako ingredience do salátu Caesar, ale jeho využití je v kuchyni mnohem širší.

Co budeme potřebovat:

  • rukola, římský špenát
  • ředkvičky, menší červená cibule
  • mladý špenát, salátová okurka, cherry rajčátka
  • olivový olej, pepř a sůl

Postup:

V případě, že jsou rukola a špenát neprané, pořádně je propláchneme a necháme proschnout. Listy římského salátu také umyjeme, rajčátka a ředkvičky jakbysmet. Okurku oloupeme, rozkrojíme na půl a nakrájíme na kostičky. Na porci zhruba pro dva až tři lidi dejte do misky cca dvě hrsti rukoly, dvě hrsti špenátu a asi polovinu římského salátu. Rajčátka rozkrojte napůl a přidejte do salátu podle chuti. Ředkvičky nakrájejte na plátky (stačí jeden svazek) a přidejte i s okurkou do salátu. Cibuli oloupejte a podélně rokroujte na půl. Ostrým nožem krájejte na tenké půlkruhy, na jednu větší mísu stačí půl cibule. Řádně osolte a opepřete zákapněte olivovým olejem (cca jednou lžičkou) a promíchejte. Salát můžeme servírovat samostatně nebo jako přílohu k masu.

 
   
 
 

Wellea - zásobujeme svět wellness